Historie

 

De eerste kazerne ‘Z’ stond helemaal niet in Amsterdam-Noord, maar was gevestigd in het Koornmetershuisje aan de Nieuwe Zijds Kolk. Van 1874 tot 1897 was daar ook een brandweerpost in gevestigd. De tweede kazerne ‘Z’ stond van 1919 tot 1946 aan de Zamenhofstraat bij de Meeuwenlaan. De hoofdingang was aan de Plaatijzerweg, zodat daar het officiële adres vandaan kwam. Die Plaatijzerweg is er niet meer, maar het gebouwtje, dat uit 1919 dateert, staat er nog wel degelijk, midden in het plantsoentje.
Toen in 1973 door de enorme groei van Amsterdam-Noord opnieuw een kazerne is het oostelijk deel van Noord werd geopend, kreeg deze de letter van zijn illustere voorganger aan de Zamenhofstraat toegewezen. De van toepassing zijnde straatnamen IJdoornlaan en Dijkmanshuizenstraat konden de afkorting op dat moment niet leveren.
Met de opening van ‘Zebra’, zoals de kazerne toen genoemd werd, konden de vrijwillige brandweren in de dorpjes ten noorden van de stad worden samengevoegd en gereorganiseerd. Als versterking voor dat buitengebied werd op Zebra ook een baby-uitrukvoertuig geplaatst, een kleine autospuit.De bouwtekeningen van Zebra werden nog eens hergebruikt voor de kazerne Marinus in de Molenwijk, die van 1977 tot 2001 als derde kazerne in Noord fungeerde.
Alle edities van ‘Z’ hebben hun eigen roemrijke geschiedenis. De huidige kazerne werd als ‘tweede’ kazerne van Noord altijd vrijwel direct als extra autospuit naar een middel- of grote brand in de hele stad gestuurd, zodat men bijna alle geschiedwaardige incidenten heeft meegemaakt. In het eigen stadsdeel was men uiteraard bij de grote branden aan de Hamerstraat, Motorkade en Grasweg in 1995, bij Branex in 1996 en meer recent aan de Asterweg in 2006. Daarnaast is Zebra inmiddels – samen met Landelijk Noord – specialist in het redden van paarden, koeien en schapen uit de vele slootjes in het verzorgingsgebied